ma | en

Az egykori érseki lakosztály berendezése

Az érseki palota felújítása nyomán sor kerül a második emeleti reprezentatív teremsor rekonstrukciójára is. Mivel az épület domboldalban helyezkedik el, más barokk palotáktól eltérően a legelőkelőbb helyiségeket magába foglaló szint, az ún. piano nobile nem az első, hanem a második emeleten kapott helyet. A díszteremből, fogadó-, dolgozó- és hálószobából álló egykori érseki lakosztály enteriőrjei más-más történelmi stíluskorszakokat idéznek majd a klasszicizáló késő barokktól a 19. század végi historizmusig. E termekbe kerülnek a palota eredeti berendezéséből megmaradt bútorok, amelyek restaurálása az érsekség anyagi támogatásával jelenleg is zajlik. A részben már elkészült műtárgyak közül nem egy korábban szerepelt a Heves megyei műemléki topográfia Egerrel foglalkozó kötetében, de a szélesebb közönség első alkalommal láthatja majd őket.

Különösen figyelemre méltó az a 19. század elején készült diófa borítású redőnyös írószekrény, amelyet az egyik fiókjának fenekére ceruzával írt bejegyzés szerint Hyfkó János pesti asztalosmester készített. Az írószerek, levelek és más fontos iratok számára kialakított kisebb-nagyobb fiókot és titkos rekeszeket rejtő szekrény középső részén három részes, bőrrel borított felnyitható írópult található. Egy régi papírcédula megőrizte az 1881-ben a bútor felújítását végző Hoffmann Ferenc egri érseki asztalos nevét is.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió