ma | en

Az Érseki Palota díszkertjének revitalizációja

Az Érseki Palota díszkertje Eger belvárosának szövetében, a település "főutcáján", a Széchenyi utcában található, ott ahol az Egerbe látogató turisták több mint háromnegyede megfordul. A díszkertet három oldalról az érseki palota épületszárnyai fogják körül U alakban.

Az Egri Érseki Palota Látogatóközpont projekt részeként - a Fazola Lénárd által az 1770-es években készített - kovácsoltvas díszkapu megnyílik a látogatók előtt, és a revitalizált díszkert ingyenesen látogatható lesz. A korábbi kert helyén az értékes - több esetben természetvédelmi oltalom alatt álló - fák megtartásával alakul ki az új díszkert, amelynek a tervei a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. munkáját dicsérik. A díszkertből nyílik a palota - és egyben a látogatóközpont - főbejárata is.

Fontos cél, hogy az eddig zárt díszkert olyan városi közösségi térként működjön, ahol jól érzik magukat mind a turisták, mind pedig a helyi lakosok. A pezsgő hangulatú Széchenyi utcából belépve, egy csendesebb, természet közeli helyen meg tudjanak pihenni. Az itt elhelyezett utcabútorokon (tavasszal, nyáron és ősszel) lehetőség nyílik az olvasásra, egy fagylalt elfogyasztására, a közeli Líceum épületében működő főiskola hallgatóinak a tanulásra, a turistáknak a frissen szerzett élmények feldolgozására, a beszerzett prospektusok nyugodt áttanulmányozására. A látogatók a díszkertben zavartalanul élvezhetik a műemléki környezetet és a palota épületének esztétikai szépségét, kiváló arányait. (A napnyugtáig itt maradó látogatók a főhomlokzat díszkivilágításában is gyönyörködhetnek, a park éjszakára történő bezárásáig.)

A díszkertben az akadálymentes közlekedés biztosítva lesz, valamint vezeték nélküli internet (WIFI) is bevezetésre kerül. Innen lesz elérhető a látogatóközpont kávézója és ajándékboltja is.

A díszkert természetesen védett lesz a gépjármű-forgalomtól, behajtásra csak rendkívüli esetben nyílik lehetőség. A kerékpárral érkezők a bicikliket a díszkapuhoz közel, a műemléki és esztétikai szempontból a legkevésbé zavaró helyen kialakított formatervezett kerékpártárolóban helyezhetik el.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió