ma | en

Műszaki előrehaladás - 2014. január

Összefoglaló az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont
felújítási munkálatainak jelenlegi állásáról

Az Érseki Vagyonkezelő Központ az "Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont" című, ÉMOP-2.1.1./A-09-2f-2010-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 986.143.000 Ft támogatást nyert el. Az 1.185.768.097 Ft tervezett összköltségű turisztikai vonzerő-fejlesztési beruházás generál-kivitelezési munkáira - a közbeszerzési kiírás nyerteseként - a LAKI Épületszobrász Zrt. köthetett szerződést 2013. január 4-én.

Az elmúlt időszakban megkezdődött a korábbi kert helyén az értékes - több esetben természetvédelmi oltalom alatt álló - fák megtartásával kialakításra kerülő új díszkert létrehozása, amelynek a tervei a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. munkáját dicsérik. Az udvarban végzett munkálatok közül a talajszondák alapcsövezése már korábban befejeződött, emellett a közművek bekötése, valamint az ezzel kapcsolatos építési munkák is elkészültek.

A palota épületében befejeződtek a bontási munkálatok, elkészült az alap-megerősítés. A statikai okokból szükséges egyéb beavatkozások is megtörténtek: koszorú-pótlások, falkiváltások. A tetőszerkezeti munkák, a palafedés és az utólagos vízszigetelés is szinte teljesen készen vannak.

A restaurátori engedélyek minden szakágban rendelkezésre állnak, a festőrestaurátori munkák zajlanak jelenleg.

A látogatóközpontba tervezett kiállítások kapcsán a mai kor technikai elvárásainak megfelelően áttekintésre és véglegesítésre kerültek azon multimédiás eszközök, amelyekkel az információkat közvetíteni lehet, illetve az elérni kívánt hatás és élmény magas szinten biztosítható.

Emellett a projektgazda saját forrásból finanszírozza a kiállításban bemutatni tervezett korabeli bútorok restaurálását, amely munkák egy része már el is készült.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió