ma | en

Többlettámogatás - 2014. február

Fejlemény az Egri Érseki Palota Kulturális,
Turisztikai és Látogatóközpont projekt kapcsán

Az Érseki Vagyonkezelő Központ az "Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont" című, ÉMOP-2.1.1./A-09-2f-2010-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektjének teljesebb értékű megvalósításához, illetve a felmerült többletköltségek fedezésére kiegészítő támogatást igényelt. Az ÉVK pótlólagos forrásra vonatkozó kérelme pozitív elbírálásban részesült: 2014. január 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben a 1021/2014. (1.24.) Korm. határozat, mely 145.000.000,- Ft keretösszegű támogatást biztosít a projekt megvalósításához, a többlettámogatáshoz a projektgazda 18.001.118,- Ft-ot önerővel járul hozzá.

Erre a keretre azért is van nagy szükség, mert a beruházás megkezdése óta a feltárási és restaurálási munkák során a korábban fellelteken túl további, eddig ismeretlen díszítőfestések kerültek elő több helyiségben, mind az első, mind a második emeleten, a tervezett kiállítás helyiségeiben. Az Érsekség célja a lehető legtöbb ilyen falfestés teljes feltárása, konzerválása, állagmegóvása, a vakolathiányok pótlása és esztétikai helyreállítása, valamint ezek megfelelő bemutatása a turisták számára. Az egyik ilyen izgalmasnak ígérkező terem a Sala Terrena, az első emeleten lévő, hátsó kertre nyíló terem, melynek falán rengeteg madarat ábrázoló kép került elő.

A falfestések teljesebb feltárása mellett az Érsekség szeretné a palota épületében található Kápolnát is magasabb szinten restauráltatni (az eredeti programban csak a felületek egyszerű tisztítása szerepelt), így megújulhatnak az ólomüveg ablakok, a padok és a márvány mozaik padlóburkolat is.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió